Loading program

« All program

  • This program has passed.

Resa till Tyskland 4-5 juni

4 juni 2016 - 5 juni 2016

Föreningen planerar en resa till norra Tyskland i början av juni.

Därför Tyskland

England är kanske det land vi tänker på först i samband med vackra trädgårdar. Men det finns lika vackra trädgårdar i Tyskland. Inspirationen till denna resa fick vi när Gunilla och Lars Hansson på ett möte med Tjörnedala trädgårds-förening berättade och visade bilder från sina resor i norra Tyskland. De känner alltså regionens trädgårdar väl och kommer att leda vår resa.

Program

Vi reser med buss lördag 4 juni kl 06.45 från Torget i Kivik, och kl 07.15 från tågstationen i Simrishamn. Lunch äter vi på färjan Rödby–Puttgarden. Efter någon timmas bussresa söderut besöker vi Fenna Grafs trädgård i
”Holsteinska Schweiz”. Vi far sedan mot Bremens Botaniska trädgård och ser den och dess rhododendronpark.

Övernattning på hotell Radisson Blu i centrala Bremen, där vi också äter gemensam middag. Efter middagen kan vi gå en liten stadspromenad i pittoreska Schnoor.

Vi börjar söndag 5 juni på Moorriem, som ligger mellan Bremen och Oldenburg. Detta var en de trädgårdar som berättades om på novembermötet. Vi far sedan norrut mot Hamburg och ser på botaniska trädgården där (kan ev. bytas mot annan trädgård).
Närmare beskrivning av trädgårdarna längre ned.
Hemkomst till Simrishamn söndag kväll.

Pris

Resan kostar 2.500 kronor för medlemmar och 2.700 kr för icke medlemmar och i detta pris ingår:
● Buss och båt ToR
● Lunch och middag 4 juni och middag 5 juni
● Hotell i dubbelrum i Bremen inkl. frukost. Enkelrum tillägg 300 kronor.
● Inträde, guidning och kaffe i de privata trädgårdarna

Anmälan och betalning

Anmälan är bindande och skall ske senast tisdag 29 mars 2016 antingen på nedanstående talong som insändes till Anders Westerberg, Möllebacken 7, 277 32 Kivik, eller per e-post till anders.westerberg.1@telia.com.

Ange namn, adress, telefon och e-postadress.

Samtidigt med anmälan skall anmälningsavgift på 500 kr insättas på Tjörnedala trädgårdsförenings bankgirokonto 5973-2164. Glöm inte att ange namn.
Resterande fullpris för resan – 2.000 kr – insättes på bankgirot senast den 15 maj.

Reservation

Tjörnedala trädgårdsförening förbehåller sig rätten att inställa resan om antalet anmälda blir färre än 30 personer.
Anmälningsavgiften kommer då att återbetalas. Anmälningsavgift och fullt betald resa kan återbetalas endast vid inställd resa eller giltigt förfall, såsom sjukdom eller anhörigs bortgång.

Anmälningstalong

Ni kan ladda ner talongen och reseinformation i denna pdf så blir det lättare att skriva ut snyggt.

Talongen insändes till:
Anders Westerberg, Möllebacken 7, 277 32 Kivik,
senast tisdag 29 mars 2016.

  • Jag anmäler mig till Tjörnedala trädgårdsförenings Tysklandsresa 4–5 juni 2016. Anmälan är bindande.
    Anmälningsavgift 500 kr insättes på bankgiro 5973-2164. Ange namn.
  • Jag önskar enkelrum (tillägg 300 kr) Anmälningsavgiften blir i detta fall 800 kr.

Namn: ………………………………………………………………
E-post: ………………………………………………………………
Adress: ………………………………………………………………
Tel: ………………………………

Trädgårdar vi skall besöka

Fenna Grafs trädgård i Sprangsrade i Schlesvig-Holstein ligger i ett kulligt ängs- och åkerlandskap. Gården är en del av en mycket gammal bosättning. Byggnaderna i sin nuvarande form är uppförda runt år 1600! Marken är bördig med hög grundvattennivå. Detta gör att växter och träd frodas. Själva trädgården är modern, och består av många olika trädgårdsrum indelade efter teman och struktur. Här finns växter till salu. Vi fikar innan vi far vidare.
Se  www.grafgarten.de 

Bremens Botaniska trädgård ligger i stadens östra utkant.  hododendronparken är en magnifik ”Woodlandträdgård” med ekar och bokar. Den grundades 1936 som prov- och visningsträdgård. Planteringarna ligger runt grässlänter, sjöar, dammar och kanaler. Här finns 70 % av alla rhododendronarter och 2 000 olika hybrider från hela världen. Det finns en komplett historisk samling av Rhododendron Indicum kultivarer. I flera växthus odlas ickehärdiga arter.
Botaniska trädgården består också av systematiska bäddar och samlingar av ljung och rosor m.m.
Se www.rhododendronpark-bremen.de

Moorriem i Huntorf, Elsfleth besöker vi tidigt söndag förmiddag. Även denna trädgård ligger runt en gammal bondgård. Landskapet är flackt och marken bördig med hög grundvattennivå. Trädgården är långsträckt och längs ägogränserna löper utdikningskanaler. Ägarparet, Ute och Albrecht Ziburski, är historiskt intresserade, och har anpassat trädgårdsdelarna närmast huset till en (modern) variant av en välbärgad traditionell bondeträdgård. Trädgårdsdelarna är mycket medvetet gestaltade med långa siktlinjer och färgstämda rabatter.
Efter att ha passerat genom ett vackert ”woodland” och gått över en avvattningskanal når man ängsträdgården, som är ett sant blomsterparadis.
Här finns möjlighet att handla växter, och vi förmiddagsfikar innan vi far vidare.
Se www.garten-moorriem.de

Söndageftermiddagens resmål är ej helt klart, men här är två bra alternativ:

1) Hamburgs Universitets Botaniska Trädgård flyttades till sin nuvarande plats, nordväst om staden 1979. Den har en högst originell modern design både för lärande och nöje. Den systematiska delen är vacker och instruktiv. Den omges av geografiskt ordnade planteringar. Det finns en japansk och en kinesisk trädgård och en fin stenpartidel, som främst visar europeiska alpiner. Här är samlingar av barrväxter och rhododendron och trädgårdar med dagliljor, moderna rosor och iris, och riktar sig till allmänheten. Tyvärr finns här inga lunchmöjligheter, dock går det att fika.
Se www.bghamburg.de

2) Planten un Blomen är en del av ett långt stråk av offentliga parker runt Hamburgs norra och västra innerstad. I synnerhet den nordöstra delen är intressant för trädgårdsentusiaster. Den modernistiska planeringen passar till den tyska modellen med stora stäpp-planteringar. Här finns också utplanteringsrabatter och rabatter med marktäckare, en apotekarträdgård, den största japanska trädgården i Europa samt tropiska växthus som tillhör Hamburgs botaniska, m.m. m.m. Här är flera restauranger.
Se www.plantenunblomen.hamburg.de

Details

Start:
4 juni 2016
End:
5 juni 2016

Kom gärna med synpunkter och önskemål till programgruppen.